Zdrava prehrana z veliko sadja in zelenjave nima samo številnih pozitivnih učinkov na fizično zdravje, ima tudi pomemben vpliv na duševno počutje.
Prosti radikali se bolj pospešeno proizvajajo v stresnih situacijah, kakor tudi pod stalnim psihološkim stresom. Če sedaj primanjkuje antioksidantov, ki bi lahko nevtralizirali proste radikale, se stopnja oksidativnega stresa poveča.

Zdrava prehrana z veliko sadja in zelenjave nima samo številnih pozitivnih učinkov na fizično zdravje, ima tudi pomemben vpliv na duševno počutje.
Prosti radikali se bolj pospešeno proizvajajo v stresnih situacijah, kakor tudi pod stalnim psihološkim stresom. Če takrat primanjkuje antioksidantov, ki bi lahko nevtralizirali proste radikale, se stopnja oksidativnega stresa poveča. Oksidativni stres ni odgovoren le za kronična vnetja v telesu, ampak lahko sproži tudi psihološke simptome, kot so brezvoljnost, težave s koncentracijo, utrujenost, slaba volja – tipične posledice dolgotrajnih stresnih situacij.

Znano je, da nekatere sestavine živil, antioksidanti, delujejo proti oksidativnemu stresu. Tako bi morala prehrana, bogata z antioksidativnimi živili, pozitivno vplivati ​​tudi na razpoloženje.

Vse več študij se ukvarja z vplivom prehrane na psiho – vključno s študijo dr. Tamlina Connerja in njegove ekipe z Univerze v Otagu na Novi Zelandiji. Raziskovalci so pregledali prehranjevalne navade 171 odraslih, starih od 18 do 45 let. Uživanje sadja in zelenjave je bilo pri vseh udeležencih pred začetkom študije nizko.

Udeleženci so bili razdeljeni v 3 skupine:

 • Prva skupina je ohranila svoje prejšnje prehranjevalne navade.
 • Druga skupina je prejela bone za sadje in zelenjavo, ter dobivala redna elektronska sporočila, ki so jih opominjala, naj jedo sadje in zelenjavo.
 • Tretja skupina je poleg običajnih obrokov dvakrat na dan dobila izbor sadja in zelenjave.

Po študijskem obdobju dveh tednov v prvih dveh skupinah ni prišlo do sprememb. Tretja skupina pa je po dveh tednih že zaznala pozitivne spremembe. V zelo kratkem času se je povečala motivacija, izboljšala se je vitalnost in razpoloženje. Udeleženci v tretji skupini so tudi v dveh tednih študije zaužili največ sadja in zelenjave.
Seveda je pomembno, da imamo sadje in zelenjavo na dosegu roke, da jo lahko kadar koli zaužijemo. Na žalost zgolj opomniki po e-pošti niso dovolj, da bi je zaužili več.

Zanimivo pa je, da so se pozitivni učinki na psiho pojavili že v tako kratkem času (dva tedna). Uživanje večje količine sadja in zelenjave je pomembno tako za telo kot za um!
Dr. Connerjeva študija ni edina na tem področju.

Kot smo pisali na začetku prispevka, so za izboljšanje razpoloženja verjetno odgovorni predvsem antioksidanti v sadju in zelenjavi.
Najbolj znani antioksidanti vključujejo vitamine C in E, karotenoide in elemente v sledovih (npr. selen in cink).
Da premagamo stres je potrebno dvigniti raven antioksidantov v telesu.

Sadje in zelenjava, še posebej bogata z antioksidanti:

 • jagodičevje (npr. jagode, črni ribez in borovnice)
 • semena grozdja (OPC)
 • acerola
 • zelenolistna zelenjava
 • korenje in paradižnik
 • oreščki in mandlji

Sadje in zelenjava: idealno v ekološki kakovosti!
Ko kupujete sadje in zelenjavo se prepričajte, da je visoke kakovosti, saj organska hrana vsebuje več antioksidantov kot običajna hrana. V organskih živilih najdemo do 69 odstotkov več antioksidantov. Poleg tega so ekološki izdelki natovorjeni z bistveno manj toksinov, kar je dvakrat boljše za zdravje (organska hrana – več antioksidantov, manj toksinov).
Antioksidante lahko jemljete tudi v obliki koncentriranih prehranskih dopolnil, kot so na primer OPC ali liofilizirani sadni in zelenjavni prahi.

Naš izdelek za pripravo napitka Ravnovesje in harmonija, več kot smuti, BIO suha mešanica liofiliziranih sadnih in zelenjavnih prahov je bogat z jagodičevjem in drugimi sestavinami, ki so polni antioksidantov.

VIRI:

 • Tamlin S. Conner et al., Let them eat fruit! The effect of fruit and vegetable consumption on psychological well-being in young adults: A randomized controlled trial 3. Februar 2017, PLoS One Tenth Anniversary
 • Marie Ellis, Fruit and veg consumption tied to mental health, 24. September 2014, Medical News Today
 • Honor Whiteman, Eating more fruits, vegetables boosts psychological well-being in just 2 weeks, 10. Februar 2017, Medical News Today
 • Stranges S et al., Major health-related behaviours and mental well-being in the general population: the Health Survey for England, BMJ Open, September 2014

 

 

Pure4u

Salvus Pro d.o.o.
PE Ljubljanska 68
SI-1230 Domžale
info@pure4u.net

Unsere Produkte

Shake & Go Smoothie Focus
Shake & Go Smoothie Sport Proteins
Shake & Go Smoothie Balance
Shake & Go Smoothie Immunity
Shake & Go Smoothie Vitality
Shake & Go Smoothie Energy
Shake & Go Smoothie Anti-Stress
Shake & Go Smoothie Liquid youth
Mix & Freeze Ice Cream
Mix & Bake Energy Bars

Produktlinien

Shake & Go Smoothies
Mix & Freeze Ice Cream
Mix & Bake Energy Bars
Pakete
Geschenkpakete
Zubehör

Nützliche Links

Datenschutz
Geschäftsbedingungen
Über uns

E-News

Copyright © 2021 Pure4u. Vse pravice pridržane.